YERELSEN’DE ARAYIN:
Sendikamız, üyelerimize yönelik düzenlenen eğitim faaliyetleri çerçevesinde, Bolu Termal Otel’de Yeni Toplu İş sözleşmesi ve Sendikalar Yasası’nı değerlendiren bir seminer düzenledi.
13–15 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenen eğitim seminerine, 52 İnsan Kaynakları yöneticisi katıldı. Seminer başlangıcında, programa katılan üyelerimizi ziyaret ederek açılış konuşması yapan Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı İhsan Ağca, öncelikle YERELSEN’e düzenlediği eğitim programları için teşekkür etti. Eğitimin yapılacağı yer olarak “Cennet Şehri Bolu”nun seçilmesinden de ayrıca memnun olduklarını belirten Ağca, YERELSEN’e üç yıldır üye olduklarını ve üyeliklerinden sonra toplu iş sözleşmeleri konusunda üzerlerinden büyük bir yükün kalktığını söyledi. YERELSEN’e üye olduktan sonra, toplu iş sözleşmelerinde belediye olarak sadece sözleşme taslaklarını hazırladıklarını geri kalan asıl işin ise YERELSEN tarafından omuzlandığı vurgulayarak, YERELSEN’in bu alanda ihtiyaç duyulan önemli bir hizmet sunduğunu ifade etti. Üç yıllık üyelikleri süresinde YERELSEN’den çok fazla istifade ettiklerini ve toplu sözleşmesi gibi zor bir alanda YERELSEN’in belediye olarak kendilerine büyük katkılar sağladığını belirten Ağca, eğitime verdikleri önem nedeniyle YERELSEN’i ayrıca tebrik ettiğini söyledi.
Kurumlar Arası Yazışmalarda Büyük Kolaylık: HİTAP
Eğitim seminerinin ilk gününde, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’ndan uzman olarak programa katılan Sezgin Çoban, katılımcı üyelere 5510 Saylı Sosyal Güvenlik Mevzuatı çerçevesinde eğitim sundu.
Kurumlar arası iletişimde sigortalıların hizmet belgelerinin ve çeşitli yazışmaların posta yoluyla iletilmesi neticesinde işlemlerin geç sonuçlandığını belirten Çoban, zaman ve iş gücü kaybı gibi nedenlerin sigortalıların mağduriyetine yol açtığını söyledi. Sezgin Çoban, gerek zaman ve iş gücü kaybını önlemek gerekse bu noktada ortaya çıkan mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla başlatılan “HİTAP”ın (Hizmet Takip Projesi) kurumlar arası yazışmalarda büyük kolaylıklar getirdiğini açıkladı. Ayrıca, 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (C) bendi kapsamında bulunan sigortalılara ait tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılması kurumlar arası yazışma gereksinimini minimum seviyeye indireceğini belirtti. Hazırlanan programın, insan kaynakları kurum personellerinin yaşadığı zaman ve iş gücü kayıplarını asgari düzeye çekmesi bakımından büyük faydalar sağladığını vurguladı. Hizmet Takip Projesi kapsamında kullanılacak olan programın içeriği hakkında gün boyu detaylı bilgiler veren Çoban, eğitim sonunda katılımcılardan gelen soruları değerlendirdi.
Bir Kültür Meselesi Olarak Güvenlik
Seminerin ikinci gününde, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü İş Hukuku Anabilim dalında görev yapan Doç. Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Şenocak eğitimci olarak programa katıldılar. Yeni çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu etrafında bir dizi değerlendirmeler yapan Yrd. Doç. Dr. Hasan Şenocak, iş güvenliği konusunda ülkemizdeki seviyenin düşüklüğüne dikkat çekerek, iş sağlığı ve güvenliğinin kültürel bir mesele olarak çocukluk çağında insanlara verilmesi gerektiğinin önemine değindi. Kazaların %98’inin önlenebilir olduğunu dile getiren Şenocak ülkemizde işçilerin güvenlik noktasındaki tutumlarının “bize bir şey olmaz” mantığından ibaret olduğunu söyledi. İş sağlığı ve güvenliğinin, ciddi bir eğitim olarak ilkokul sıralarında verilmesi gerektiğini vurgulayan Şenocak, bu konunun en az fizik ve matematik dersleri kadar önemle ele alınması gerektiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Hasan Şenocak’ın vermiş olduğu eğitim sonrasında kürsüye çıkan Doç. Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu, yeni onaylanan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu çerçevesinde katılımcılara eğitim verdi. Gerek işçi gerekse işveren sendikacılığı bakımından sendikacılığın hassasiyet gerektiren bir sanat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Sarıoğlu, sendikal anlamda yaşanan birtakım boşlukların yeni çıkan yasayla kısmen de olsa giderildiğini fakat yine de tam bir yeterlilik oluşmadığını belirtti. İnsan Kaynakları yöneticilerine yeni mevzuat hakkında, uzman eğitimciler desteğiyle bilgi vermeyi amaçlayan eğitim seminerimiz katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.
Sertifikalar Verildi
Seminerin kapanış konuşmasında söz alan Genel Başkan Vekilimiz Dr. Mustafa Çöpoğlu, eğitime olan katılımın yüksek olmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. YERELSEN olarak belediyelerin personel ve yöneticilerine zaman zaman bu türden eğitimler verdiğimizi belirten Çöpoğlu, bu eğitimlerin belediye personellerine verimlilik adına katkı sağlayacağını vurgulayarak ilerleyen zamanlarda üyelerinin istekleri doğrultusunda yeni alanlarda eğitimler vermeye devam edeceğimizi bildirdi. Kapanış konuşmasının ardından Genel Başkan Vekilimiz Dr. Mustafa Çöpoğlu, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı İhsan Ağca ve Kıbrıscık KaymakamıMuhammet Fatih Safitürk tarafından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.