YERELSEN’DE ARAYIN:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Valiliği ve YERELSEN’in Düzenlediği Kentsel Dönüşümde Sektörler buluşuyor toplantısı Van’da gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR, AK Parti Van milletvekilleri Mustafa BİLİCİ, Burhan KAYATÜRK, Van Valisi Münir KARALOĞLU, YERELSEN Genel Başkanı Zeki TOÇOĞLU, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim KARAOSMANOĞLU, YERELSEN Genel Başkan Vekili Dr. Mustafa ÇÖPOĞLU, Van Belediyesi Başkanvekili Abdurrahman DOĞAR, Belediye Başkanları, YERELSEN yöneticileri, mühendis odaları ve şehir plancıları katıldı.
“Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” toplantısı’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR, YERELSEN’E böyle bir toplantıyı organize ettikleri için teşekkür etti. BAYRAKTAR,2023 vizyonuyla Türkiye’yi geleceğe hazırlamak için el birliğiyle çalışmak zorunda olduklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm kaçınılmazdır. Hele hele afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi elzemdir, kaçınılmazdır. Kalkınmayı engelleyen, yoksulluğu arttıran bu köhnemiş, eskimiş yapılardan bu ülke artık kurtulmak zorundadır” dedi.
YERELSEN Genel Başkanı ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki TOÇOĞLU ise, şehirlerin dönüştürülmesi ve güvenli bir kent haline getirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Üzerimizde derin izler bırakan Marmara deprem felaketinin bir benzerini de Van’da yaşadık. Gereken tüm dersleri alarak şehirlerimizi güvenli bir kent haline getirmek zorundayız” diye konuştu.
Kentsel Dönüşümde Sektörler buluşuyor toplantısında ayrıca, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet ERCAN ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mucip TAPAN, Afetler Dönüşüm ve Van konusunda; Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Tahir TELLİOĞLU, Darıca Belediye Başkanı Şükrü KARABACAK, İnşaat Müteahhidi Ümit KANAN ve İnşaat Mühendisi Bedihan BAYKAL, 6306 sayılı kanundan beklentiler konusunda birer konuşma yaptılar.
Toplantıda ilk olarak Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen ve Bakanlık Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali KAHRAMAN’ın kentsel dönüşümde bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar hakkındaki bilgilendirme konuşmaları ile başladı. Daha sonra kürsüye gelerek bir konuşma gerçekleştiren Van Belediyesi Başkan Vekili Abdurrahman DOĞAR, “Van medeniyet kentidir. Son yaşanan depremin acısı ve sürekli göç ile birlikte gelen problemler bu medeniyet kentimiz için hazin bir durumdur. Bu toplantının Van’da gerçekleşmesini ve Sayın Bakanımızın yapmış olduğu çalışmaları önemsiyoruz. Hep birlikte şehirlerimizi dönüştürmeliyiz” şeklinde konuştu.
Şehirlerimizi güvenli kent haline getirmek zorundayız
YERELSEN Genel Başkanı ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki TOÇOĞLU, şehirlerin dönüştürülmesi ve güvenli bir kent haline getirilmesinin önemine dikkat çekti. TOÇOĞLU, “YERELSEN olarak hem deprem sonrası bölgede yapılanları yerinde görmek ve incelemek, burada yaşanan tecrübelerden yararlanmak hem de deprem gibi felaketler olmasa da yönettiğimiz şehirlerdeki kentsel dönüşüm faaliyetlerini konuşmak ve tartışmak için buradayız. Üzerimizde derin izler bırakan Marmara deprem felaketinin bir benzerini de Van’da yaşadık. Gereken tüm dersleri alarak şehirlerimizi güvenli bir kent haline getirmek zorundayız. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Dönüşüm mutlaka gerçekleşecek
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim KARAOSMANOĞLU konuşmasında, hükümetin kentsel dönüşüm hamlesinin çok güzel olduğunu dile getirerek, “Devletimiz her zaman yerel yönetimlerin, müteahhitlerin ve iş adamlarının yanında olmuştur. Bu dönüşümü Türkiye’nin çok sağlıklı bir şekilde tamamlaması gerek. Kocaeli ve Sakarya, yaşanan depremden gerekli derslerini almış, daha temiz ve daha rahat şehirler olma yolunda çalışmalarını süratle sürdürmektedir. Hükümetimiz, bakanlığımız, yerel yönetimler kısacası herkes taşın altına elini koyacak ve bu dönüşümü gerçekleştirecektir” dedi.
Çarpık kentleşme kökünden çözülmeli
Çarpık kentleşme, konutlarda malzeme eksiklikleri ve sorunlu zeminlerde binaların yapılmasının deprem sonrası felaketi kaçınılmaz hale getirdiğinin altını çizen Van Valisi Münir KARALOĞLU ise, “Deprem riskini en aza indirmek için çarpık kentleşme sorununu kökünden çözmemiz gerekmektedir. Bakanlığımız Van depremi sonrasında çok ciddi çalışmalar yapıyor. Yerel yönetimlerin ve vatandaşlarımızın desteğiyle sağlıklı bir dönüşüm gerçekleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm kaçınılmazdır
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR ise, depremin can ve mal kayıplarının yanında bazı fırsatları da doğurduğunu ifade ederek, bunların iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan BAYRAKTAR, “Geçtiğimiz yıl bu güzel şehirde yaşadığımız o acı travmadan, o depremden sonra 75 milyon insanın Van’a nasıl sarıldığını hep birlikte gördük, yaşadık. Bu bakımdan önümüz açıktır. Bir ülkenin, gerçekten kalkınmış bir ülke olması, müreffeh bir ülke olması ve sağlıklı nesillere ulaşması için sanayisini, ekonomisini kalkındırarak gelişmesi gerekir. Kentsel dönüşüm kaçınılmazdır. Hele hele afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi elzemdir, kaçınılmazdır. Kalkınmayı engelleyen, yoksulluğu arttıran bu köhnemiş, eskimiş yapılardan bu ülke artık kurtulmak zorundadır” dedi.
Sadece Van’da 17 bin konut
Stratejik vizyonlarının 2023 olduğunu vurgulayan Bakan BAYRAKTAR, “2023 vizyonuyla ülkemizin geleceği için kolları sıvamak durumundayız. El birliği ile güç birliği ile elimizi taşın altına koyarak bunu yapmak zorundayız. Van’da büyük ölçüde bunu yaptık. Kolay değil, 17 bin konut bitme aşamasına geldi. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir başarı yok. Depremden sonra hemen konuşlanarak 17 bin konutu bitirmek noktasına gelen emeği geçen herkese, tüm aktörlere, tüm sektörlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kaçak yapılaşma artık çok zor
Kentsel dönüşüm yasası ile ilgili beklenen olumlu tepkinin gelmediğini belirten Bakan Erdoğan BAYRAKTAR, “Geçtiğimiz iki ay önce afet riski alanındaki yerlerin dönüştürülmesi için yasa çıkardık, mevzuatları da düzenledik. 81 ilimize, valiliğimize yazı yazdık, neler yapılabilir konusunda kendileriyle çalışmak istedik. İstediğimiz tepki gelmedi, ama biz yine de çalışacağız. İkinci olarak yasa da, mevzuat’ta çıktı, ama anlaşılmayan durumlar varsa bu işi geliştireceğiz. Türkiye’de kaçak yapılaşma büyük bir ölçüde durdu, bundan sonra daha zor” şeklinde konuştu.
Türkiye olarak iddialıyız
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR son olarak şunları kaydetti; “Türkiye’de devlet eli ile 500 bin konut yapıldı. Devlet ciddi bir tecrübe kazandı, ciddi bir portföy kazandı. Türkiye’nin çok çeşitli illerinde, 145 noktada kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. TOKİ’nin yaptığı konutlar aralıksız sürüyor. Türkiye’nin konut stoku yenilenecek. Enerjiyi savurmayan, depreme dayanıklı bina olacak, parkları bahçeleri olacak. Bu işlerle ilgili kafasını yorması gereken herkesin bu işe sarılması gerek. Bu Türkiye’yi ayağa kaldırır, işsizliği azaltır, refahı arttırırız. Artık dünyada devletlerden çok şehirler yarışıyor. Bugün dünyada atak yapmak isteyen devletler marka şehirler yapma peşinde. Biz de iddialıyız. Çin’den sonra en çok iş alan ikinci ülkeyiz. Bu bakımdan bunu geliştirmemiz gerek. Mühendisliği, müşavirliği biz yapmıyoruz, başka ülkeler yapıyor. Müşavirlik sektörü gelişirse inşallah dünyada oyun kurucu olacağız, projeleri biz hazırlayacağız. İnşallah gelecek çok daha güzel olacak.”